2009-11-12

Johannes sju tecken

När jag läste boken "Organic Leadership" av Neil Cole nyss, så tog han upp ett enkelt, men kraftfullt verktyg att använda vid evangelisation, som ett sätt att läsa Bibeln tillsammans, eller att själv reflektera utifrån.
Det heter "Johannes sju tecken" och har använts ganska länge, men inte dokumenterats förrän ganska nyligen.

I slutet av Johannes evangelium står det Joh 20:30-31

Många andra tecken, som inte är nedskrivna i denna bok, gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. Men dessa har blivit nerskrivna, för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron skall ha liv i hans namn.


Det finns alltså ett antal tecken som Johannes har valt ut av en speciell anledning. Om vi läser och reflekterar över dessa tecken kan vi alltså lära oss något om Honom och det kan styrka oss i tron på Honom.

Jag föreslår att du tillsammans med någon eller några andra väljer ett tecken i sänder för att läsa ett antal gånger under veckan för att sedan komma tillsammans gemensamt dela och begrunda vad det har att säga oss.
Använd gärna de fyra frågeställningarna som jag lagt till i slutet som utgångspunkt i din reflektion.

Ta god tid på er, så att var och en får en chans att ge uttryck för vad bibelordet talar till den personen. Jag är övertygad om att detta kommer att tala till dig/er och förhoppningsvis leda till någon förändring i ditt eget liv. För vad Gud vill är inte bara att vi ska bli "kloka" och kunniga i vad som står i Bibeln, utan han är mer intresserad av vad som faktiskt får praktiska uttryck i våra egna liv. Inte som något vi bara gör, utan att det blir en del av våra liv.

Den sista frågan är ganska utåtriktad. Det är nämligen så att om Gud får tala till dig och förändra dig, så är det värt att berätta om för någon annan. Och då kan Johannes tecken vara något du delar med någon annan, utifrån vad det har talat till dig.


Johannes sju tecken
1. Joh 2:1-12. Jesus förvandlar vatten till vin.
2. Joh 4:46-54. Jesus botar en kunglig tjänares son.
3. Joh 5:1-17. Jesus botar en sjuk man vid Betesda.
4. Joh 6:1-14. Jesus mättar 5000 män.
5. Joh 6:15-25. Jesus går på vattnet.
6. Joh 9:1-41. Jesus botar en blindfödd man.
7. Joh 11:1-46. Jesus uppväcker Lasarus.

Frågar att ställa sig:
1. Vad säger denna berättelse om människans natur?
2. Vad säger denna berättelse om Jesu person?
3. På vilket sätt påverkar denna berättelse mitt sätt att tänka om mitt eget liv?
4. Med vem ska jag dela denna berättelse?

Må Gud välsigna dig i detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar